Trampoline Ingraven

Het ingraven van de trampoline wordt steeds populairder. Dat is niet zo gek, want door het ingraven van de trampoline wordt de valhoogte van de trampoline enorm gereduceerd, en wordt trampoline springen dus een stuk veiliger. Op deze pagina vindt je de voor- en nadelen van het ingraven van een trampoline en een instructie hoe je de meeste trampolines kunt ingraven.

trampolineingravenberginground.jpg

Voordelen van het ingraven van een trampoline

  • Het ingraven van de Trampoline vergroot de veiligheid. Doordat de trampoline nu maar een klein stukje boven maaiveld uitsteekt, wordt de valhoogte enorm gereduceerd. Het is daarnaast wel aan te bevelen rond de ingegraven trampoline gras of rubbertegels aan te leggen, voor een zachte ondergrond.
  • De kinderen hebben veel plezier aan een trampoline, maar u moet daarvoor wel een stuk tuin opofferen. Door de trampoline in te graven, staat deze mooier in de tuin. Door het ingraven van de trampoline wordt het veiligheidsnet overbodig. Er staat dus geen kollosaal ding meer in de tuin.
  • Door de trampoline in te graven wordt de trampoline beter toegankelijk. Kinderen hoeven niet meer via een trapje en door de ingang van het net de trampoline te betreden. Ze kunnen er simpelweg opstappen vanaf maaiveld. 
  • Kinderen kunnen ook meer spelletjes spelen op de trampoline door het ingraven, het plezier neemt toe en de trampoline zal nog beter gebruikt gaan worden!

Nadelen van het ingraven van een trampoline

  • Het ingraven is veel werk, maar u hoeft dit slechts eenmaal te doen. Vergis u echter niet in de hoeveelheid werk, met name het graven van de kuil en het afvoeren van de grond kan zwaar zijn. 
  • Bij het weghalen van de trampoline blijft een kuil over in de tuin. Er is veel grond en werk nodig om deze kuil weer op te vullen.
  • Door de slechtere luchtverplaatsing onder de trampoline, kan door het ingraven van de trampoline de sprong worden afgedempt. De springkwaliteit zal dus afnemen als de trampoline wordt ingegraven. Zorg altijd dat de trampoline minimaal 20 cm boven maaiveld uitsteekt!

Stappenplan Trampoline Ingraven

1. Trampoline kopen. Bent u zich nog aan het orienteren voor de aanschaf van een trampoline? Ga dan snel naar onze "Advies bij aanschaf trampoline"-pagina, hier staan alle punten waar u aan moet denken en op moet letten bij de aanschaf van een trampoline.

2. Voorbereiding. De kuil graven kan behoorlijk zwaar en veel werk zijn. Houd hier dus rekening mee. Zorg voor een goede schep, een kruiwagen, en bedenk wat u met de aarde doet die uit de kuil komt. U kunt de aarde ergens anders in de tuin verspreiden of laten afvoeren. De trampoline in laten graven? Ons eigen hoveniersbedrijf kan dit voor u doen. Kijk daarvoor eens op de website van GroenRijk de Wilskracht Hoveniers

 

2.1 Afmetingen kuil. De grootte van de kuil is afhankelijk van de afmetingen van de trampoline. Voor het ingraven van de trampoline hoeft niet een hele bak gegraven te worden. Een kommetje onder het zwarte springdoek is voldoende, de trampoline veert tenslotte in het midden dieper in dan aan de zijkanten. Hieronder vindt u een tabel met richtlijnen voor afmetingen van de kuil voor verschillende ronde trampolines. Aan deze lijst zijn geen rechten te ontlenen, en controleer atlijd even de beschrijving die bij de trampoline zit bijgesloten voor de exacte afmetingen. 

Diameter Trampoline

Breedte kuil (B)

Diepte kuil (A)

183 cm

135 cm

35 cm

245 cm

195 cm

50 cm

270 cm

230 cm

55 cm

305 cm

255 cm

60 cm

330 cm

290 cm

70 cm

365 cm

315 cm

75 cm

380 cm

340 cm

75 cm

430 cm

380 cm

75 cm

Bij sommige trampoline kunnen de staanders/poten verkort worden, door het rechte buisje van de poot ertussen uit te laten bij de montage. Op deze manier kan ook een klassieke opbouw trampoline makkelijk worden ingegraven, en dit heeft als voordeel dat niet de gehele poot hoeft te worden ingegraven. Dit is echter niet bij alle modellen mogelijk, waaronder de Game on Sport trampolines. 

trampolineingravenpootjesweglaten.pngLet op! De afstand tussen bovenkant trampoline en maaiveld dient altijd tenminste 20 cm te bedragen. De lucht onder de trampoline moet voldoende snel kunnen ontsnappen. Gelijkmaken aan maaiveld zorgt ervoor dat de sprong wordt gedempt en het randkussen gaat klapperen. Dit is enerzijds zonde van de springkracht van de trampoline en anderzijds van uw rand die hierdoor sneller kapot gaat. 

3. Extra versteviging van de kuil (optioneel)

Wil je echt zeker weten dat de zijkanten van de kuil niet uitzakken, kun je er voor kiezen om een lage bekisting aan te brengen. Bij iedere trampoline die ons hoveniersbedrijf plaatst verstevigen wij de kuil zoals op onderstaande foto te zien is. Op deze manier kunnen wij garanderen dat er geen verzakking rond de trampoline plaats vinden. 

 

4. Frame monteren. Als eenmaal de kuil gegraven is, kan begonnen worden met de trampoline in elkaar zetten, door het frame te monteren. Zet het frame van de trampoline naast de kuil in elkaar, zodra het frame in elkaar zit kunt u hem boven de kuil plaatsen. Bij trampoline met niet inkortbare poten laat u de poten in de daarvoor gegraven sleuven zakken, bij trampolines met wel inkortbare poten zet u de poten op maaiveld of graaft u deze nog een klein stukje in. Zorg ervoor dat het frame waterpas staat. Een oude tegel of wat stenen onder de steunpunten van de staanders zorgt ervoor dat de trampoline niet wegzakt.

5. Trampoline afmonteren. Nu het frame in elkaar staat en in de kuil staat, kan de trampoline afgemonteerd worden. Hang het springdoek erin door de veren te bevestigen. Als laatste kan dan het randkussen vastgemaakt worden.

6. Afwerking. Garandeer de veiligheid op de trampoline door om de trampoline heen een veilige valruimte aan te houden. Zorg dat de ondergrond zacht is, gras of rubberen tegels zijn goed. Maar zorg ook dat er in deze ‘veiligheidzone’ geen andere obstakels liggen, zoals verdwaald tuingereedschap, speelgoed en andere objecten waar je je aan kan bezeren als je er boven op valt. Het gat dat is ontstaan tussen de trampoline en maaiveld, kun je afschermen met behulp van een framenet. Dit is een speciaal ontworpen net, dat ervoor zorgt dat er niets onder de trampoline kan rollen, kruipen of vallen (zoals speelgoed of kinderen). Het net garandeert uiteraard nog voldoende luchtdoorlating door de mazen van het net.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Speelgoedwinkel