Duurzaam ongewenste insecten weren

Duurzaam ongewenste insecten weren

Het is weer bijna augustus, de maand van de ongewenste insecten! Of je nou een klein balkon hebt, een dakterras of een tuin, de wesp en andere vervelende insecten weten ongevraagd jouw favoriete buitenplek te vinden. Wat kun je doen om deze ongewenste bezoekers te weren op een duurzame manier, zonder dat je met schadelijke chemicaliën aan de slag hoeft? Niet alleen beter voor het milieu, zeker ook voor je gezondheid!

Duurzaam oplossingen om vervelende insecten te bestrijden

Voor veel zaken in de tuin zijn er al duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan Solar tuinverlichting, bloempotten en schuttingen gemaakt van gerecycled materialen. Ook het bestrijden van ongewenste insecten zoals muggen, slakken, vliegen en wespen kan op een duurzame manier, zonder je tuin of omgeving te beschadigen.

Tips om op een natuurlijke manier van vervelende insecten af te komen!

Niet alle insecten zijn ongewenst, zo is een insectenhotel bijna niet meer weg te denken uit de tuin en planten we graag tuinplanten die geliefd zijn door bijen. Ook kun je je tuin opfleuren met kruiden, groenten en bloemen waar ongewenste insecten een hekel aan hebben.

1. Een natuurlijke Wespenval

 • Neem een lege fles van 1,5 of 2 liter.

 • Snijd een derde deel van de bovenkant van de fles en draai de fles om.

 • Steek het omgekeerde deel met de hals omhoog in de fles.

 • Maak beiden delen van de flessen aan elkaar vast met tape om te zorgen dat er geen vloeistof in kan.

 • Vul met een zoete vloeistof zoals aanmaaklimonade of vruchtensap om wespen aan te trekken.

 • Zet de fles in de buurt van een wespennest en juist niet op plekken waar je zelf veel komt in de tuin.

 • Wespen vliegen door de smalle hals naar binnen maar kunnen de uitgang niet meer vinden.

 

2. Een wespennest spuiten op een biologische manier

      Doe dit in de avond zodat de meeste wespen terug zijn in het nest!

 • Doe 60 ml natuurlijke zeep zoals bijvoorbeeld Castille zeep in een spuit waaraan je een slang kunt bevestigen.

 • Laat het water lopen totdat je schuim ziet.

 • Besproei het wespennest met het schuim water totdat je geen vliegende wespen meer ziet.

 • Herhaal de volgende avond, indien je in de ochtend nog wespen in het nest ziet.

 

3. Slakken weren uit de moestuin

 • Beperk donkere en vochtige plekken in de tuin, door regelmatig te schoffelen hou je tuin aarde droog en slakken op afstand.

 • Beperk ook onnodige materialen als: gestapelde stenen, hout en andere zaken die de bodem vochtig houden en zo een perfecte schuilplek voor slakken vormen.

 • Bouw een diervriendelijke slakkenval, dit doe je als volgt:

           - Neem een plastic container [bijvoorbeeld een lege satésaus verpakking].  

           - Snij hier met een stanleymes een paar ‘deurtjes’ in voor de slakken.

           - Graaf de container tot aan de deurtjes in op gewenste plek.

           - Giet een klein beetje bier in de container.

 Slakken zijn dol op bier en zullen in de container kruipen in plaats van in je groente. Let er wel op dat je niet teveel bier in de val doet, anders verdrinken ze letterlijk en figuurlijk. Laat de gevangen slakken weer vrij op een slakken vriendelijke plek buiten je tuin.

 • Als geen tijd of zin hebt in het bouwen van een slakkenvalm kun je ook altijd kiezen voor de biologische slakkenkorrels van ecostyle, verkrijgbaar bij GroenRijk de Wilskracht. Deze natuurlijk korrels bestrijden slakken op een diervriendelijke manier en zijn beter voor je tuin. Ze werken net zo goed als de chemische variant.

 • Bestrijd slakken vooral niet met azijn of zout, het bestrooien van slakken hiermee zorgt voor een langzame en 

pijnlijke dood en is dus erg dieronvriendelijk. Het is ook een gevaar voor de natuurlijke vijand van de slak zoals vogels en egels. Zij krijgen op deze manier veel teveel zout of azijn binnen.

 

4. Pissebedden diervriendelijk bestrijden

Pissebedden zijn niet de leukste insecten maar ze zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Ook al zijn ze niet moeders mooiste, ze ruimen wel allerlei organisch afval op in de grond en zijn voedsel voor andere dieren.

Echter, als ze met veel zijn kunnen ze ook schade toebrengen aan gewassen, denk hierbij aan jonge zaailingen, bloemen en vaak ook groente- en fruit. Ze houden het meest van tere planten zoals de tomaat, komkommer en aardbei. Hoe hou je ze nou weg uit je bloemperken en moestuin?

 • Net als slakken houden pissebedden van vochtige, donkere plekken. Het beperken van onnodige stapels tegels en hout in de tuin is dus ook essentieel als je pissebedden tegen wil gaan.

 • Pissebedden hebben een hekel aan as. Strooi barbecue- of sigarettenas rondom de bodem van tere planten en bloemen in je tuin.

 • Gebruik aaltjes, deze plant parasiet is onschadelijk voor de mens en de planten maar dood ongewenste insecten als pissebedden van binnenuit.

 

5. Hoe hou je muggen uit je tuin op een natuurlijke manier

In de schemering een citronella kaars aansteken is natuurlijk een bekende truc om stekende muggen te verjagen op een mooie zomeravond. Maar wat kun je nog meer doen om ervoor te zorgen dat je tuin of balkon een plek is waar muggen liever helemaal niet komen?

 • Plant kruiden als Basilicum, Lavendel, Rozemarijn en Kattenkruid. Muggen houden totaal niet van deze planten en zullen daar dan ook weg van blijven.
 • Leg tijdens een avondje barbecuen wat takken rozemarijn op de grill. Muggen zijn al niet dol op rook maar de geur van Rozemarijn in combinatie met de rook houdt ze zeker op afstand. Fijne bijkomstigheid is de aangename geur die zich verspreid.
 • Plant knoflook en ui, ook aan deze planten hebben muggen een hekel. Net als bij kruiden heeft het een dubbel effect, het weert muggen op een biologische wijze af en zelf heb je profijt van heerlijk verse kruiden en groente op je balkon of in je tuin.

Voor vragen over het duurzaam bestrijden van ongewenste insecten in jouw tuin of op je balkon, ben je altijd welkom in ons tuincentrum in Den Haag. We helpen je graag verder om een oplossing te vinden tegen ongedierte, zodat je ongestoord kunt genieten van een heerlijke zomer buiten.