Duurzaam oogsten in eigen tuin

Duurzaam oogsten in eigen tuin

 

De zomer is volop in gang en dus wordt het tijd om te oogsten. Of u nu een tomatenplant hebt staan, een groentetuin hebt aangelegd of misschien wel struiken met fruit. Hoe oogst u het best en hoe kunt u dit eigenlijk duurzaam doen? Om te beginnen is het belangrijk uw tuin zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. We hebben de bijen namelijk hard nodig om planten en gewassen te bestuiven, zodat we zelf kunnen profiteren van heerlijk fruit en verschillende groentes uit de tuin.

 

Hou bijen te vriend voor een goede oogst

Wat kunt u zelf doen om uw tuin of balkon aantrekkelijker te maken voor bijen? Naast dat u kruiden en planten kunt aanschaffen waar bijen en andere bestuivers als hommels dol op zijn, denk hierbij aan Lavendel, Thijm en Salie. Kunt u er ook voor kiezen een paar van uw moestuin planten te laten ‘doorschieten’, hierdoor zijn ze niet meer lekker om te eten maar des te interessanter voor de bij. Groente als prei, bosui en knoflook geven mooie bloemen als u ze laat staan en zijn een welkome voedselbron voor bestuivers. Niet alleen fijn voor de bijen maar zeker ook voor uzelf is natuurlijk prachtige bloemen in de tuin. Kies daarom voor bloemzaden, makkelijk te zaaien en prachtig om te oogsten.

 

Duurzaam oogsten begint al bij het zaaien of planten van uw moestuin.

Gebruik het liefst biologische zaden of onbespoten en natuurlijk gekweekte planten. Bij GroenRijk de Wilskracht hebben we een uitgebreid assortiment van beiden. Ook als u gaat bemesten doet u dit het best op een milieuvriendelijke manier. Niet alleen beter voor de natuur maar ook gezonder als u de oogst gaat eten, we willen natuurlijk het liefst onbespoten groente en fruit. Tenslotte trekken bloemen en heerlijk geurende kruiden niet alleen bijen en hommels aan maar uiteraard nog veel meer insecten. Ook dan geldt: Doe aan een duurzame manier van gewasbescherming. Dus diervriendelijk en zonder chemicaliën.

 

Waar moet u op letten als u fruit plukt?

  • Plukrijp en eetrijp zijn verschillen waar u goed op moet letten, afhankelijk waarvoor u het geplukte gaat gebruiken. Wilt u de geplukte oogst wat langer kunnen bewaren dan is het belangrijk dat je deze plukt net voor het helemaal rijp is en kan het eenmaal geoogst, nog even narijpen. Wilt u het geplukte meteen kunnen eten, wacht dan wat langer, totdat de vrucht makkelijk los laat. Zo weet u dat deze eetrijp is.  

 

  • Let bij het oogsten van fruit erop dat u altijd met steeltje en al plukt. Laat het steeltje niet gemakkelijk los? Dan is het fruit nog niet eetrijp. 

 

  •  Inspecteer meteen de plant goed als u aan het plukken bent en controleer uw oogst op eventuele insecten of schimmel.

 

  • Pluk aardbeien en frambozen altijd met het kroontje er nog aan, dit zorgt ervoor dat de aardbei of framboos minder snel schimmelt en is beter voor de volgende dracht van de plant.

 

  • Stapel zacht fruit als aardbeien en frambozen maar ook bessen niet in een emmertje, zo plet u de vruchten, leg ze liever in een groter bak zodat het fruit de ruimte heeft en niet beschadigd raakt. 

 Advies en bestellen bij GroenRijk de Wilskracht in Den Haag

GroenRijk de Wilskracht in Den Haag heeft een groot assortiment aan zaden, planten en diverse fruitbomen. Ook is er een ruime keus uit diverse bijvriendelijke planten die ervoor zorgen dat de tuin deze zomer een bijenparadijs vormt. Voor een duurzame oogst lok je het beste bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en andere insecten naar uw tuin of balkon. Onze medewerkers vertellen u alles over biodiversiteit en nectarhoudende planten maar ook over zaai en oogst tips bent u hier aan het goede adres.