Perkplanten en kuipplanten

Kuipplanten en perkplanten zijn een geweldige manier om kleur en leven toe te voegen aan je tuin, terras of balkon. Ze bieden veelzijdigheid in termen van plaatsing en onderhoud, waardoor ze perfect zijn voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. Bij GroenRijk de Wilskracht in Den Haag hebben we een uitgebreid assortiment kuip- en perkplanten die je helpen je buitenruimte tot een bloeiende oase te maken.

Wat zijn perkplanten?

Perkplanten, ook wel eenjarige planten genoemd, zijn planten die hun volledige levenscyclus binnen één jaar voltooien. Ze groeien, bloeien, produceren zaden en sterven allemaal binnen hetzelfde jaar. Perkplanten zijn ideaal om snel kleur toe te voegen aan je tuin of terras en kunnen worden gebruikt in bloembedden, borders, potten en bakken.

Welke perkplanten bloeien in de lente? En welke in de zomer?

Het kiezen van de juiste perkplanten voor elk seizoen kan ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar door kleurig en aantrekkelijk blijft. Hier zijn enkele populaire keuzes voor lente- en zomerbloeiende perkplanten:

Lente bloeiende perkplanten:

 • Viooltjes (Viola tricolor): Viooltjes zijn winterharde planten die vroeg in de lente beginnen te bloeien. Ze komen in een breed scala aan kleuren en zijn perfect voor borders en potten.
 • Primula (Primula vulgaris): Primula’s zijn een van de eerste bloeiers in de lente en bieden heldere, vrolijke bloemen. Ze zijn ideaal voor schaduwrijke plekken in de tuin.
 • Goudsbloem (Calendula officinalis): Deze plant heeft feloranje of gele bloemen die van de lente tot de vroege zomer bloeien. Ze zijn gemakkelijk te kweken en trekken bijen en vlinders aan.
 • Blauwe druifjes (Muscari): Blauwe druifjes hebben kleine, klokvormige bloemen in intens blauwe tinten. Ze zijn perfect voor borders en rotstuinen.

Zomer bloeiende perkplanten:

 • Begonia (Begonia x semperflorens-cultorum): Begonia’s bloeien de hele zomer door en komen in levendige kleuren zoals rood, roze en wit. Ze gedijen goed in schaduwrijke plekken.
 • Geranium (Pelargonium): Geraniums zijn populaire zomerbloeiende planten met een lange bloeitijd. Ze zijn perfect voor potten, bakken en hangmanden.
 • Petunia (Petunia x hybrida): Petunia’s hebben trompetvormige bloemen in bijna elke kleur en bloeien van de lente tot de herfst. Ze zijn ideaal voor potten en hangmanden.
 • Zinnia (Zinnia elegans): Zinnia’s zijn kleurrijke zomerbloeiers die warmte en droogte verdragen. Ze zijn perfect voor borders en bloembedden.
 • Cosmea (Cosmos bipinnatus): Cosmea heeft delicate, madeliefachtige bloemen die de hele zomer bloeien. Ze zijn ideaal voor gemengde bloembedden en borders.

Wat zijn kuipplanten?

Kuipplanten zijn planten die meestal in grote potten of kuipen worden gekweekt en vaak niet winterhard zijn in ons klimaat. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden, afhankelijk van het seizoen en de specifieke behoeften van de plant. Kuipplanten worden vaak gekozen voor hun exotische uitstraling en kunnen een vleugje tropische flair aan je tuin of terras toevoegen. Populaire kuipplanten zijn:

 • Oleander (Nerium oleander): Deze mediterrane plant heeft prachtige bloemen in roze, wit of rood en kan goed tegen droogte. Oleanders zijn perfect voor zonnige plekken.
 • Bougainvillea (Bougainvillea spectabilis): Bougainvillea’s hebben felle schutbladeren in roze, paars, rood of wit en groeien goed in potten op zonnige plekken.
 • Citrusplanten (Citrus spp.): Citrusplanten zoals citroen-, sinaasappel- en mandarijnbomen zijn populaire kuipplanten. Ze hebben glanzend groen blad en geurende bloemen, gevolgd door vruchten.
 • Fuchsia (Fuchsia magellanica): Fuchsia’s hebben hangende bloemen in levendige kleuren en zijn perfect voor schaduwrijke plekken op je terras of balkon.
 • Engelentrompet (Brugmansia): Engelentrompetten hebben grote, hangende bloemen die heerlijk geuren. Ze houden van een zonnige plek en kunnen groot worden in kuipen.

Tips voor het verzorgen van kuipplanten

 • Watergeven: Kuipplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de potten goede drainage hebben om wortelrot te voorkomen.
 • Voeding: Geef je kuipplanten regelmatig voeding met een geschikte meststof om hun groei en bloei te ondersteunen.
 • Overwinteren: Veel kuipplanten zijn niet winterhard en moeten binnen worden gehaald voordat de vorst begint. Plaats ze in een lichte, koele ruimte zoals een serre of een onverwarmde kamer.
 • Verpotten: Kuipplanten moeten om de paar jaar worden verpot in een grotere pot om te voorkomen dat ze wortelgebonden raken.

Bij GroenRijk de Wilskracht helpen we je graag bij het kiezen van de perfecte kuip- en perkplanten voor jouw buitenruimte. Ons deskundige team staat klaar om je te adviseren over de beste keuzes en verzorgingstips. Bezoek ons in Den Haag en ontdek ons uitgebreide assortiment en persoonlijke service. Samen maken we jouw tuin en terras tot een kleurrijke en levendige plek.

Toon filters Verberg filters

Filters