Vijf tips om je tuin groen te houden deze zomer!

Vijf tips om je tuin groen te houden deze zomer!

De weersvoorpsellingen liegen er niet om: er komen hete dagen aan! De temperaturen stijgen waarschijnlijk naar ongekende hoogtes. Dat is voor velen van ons heerlijk toeven, maar kan ook voor benarde situaties zorgen. Tijdens aanhoudende droogte en hitte is het bewateren van de tuin een uitdaging. Want wanneer sproeit u nou het beste en moet dat dan heel vaak of juist niet? Teveel water verbruiken bij aanhoudend heet weer is niet goed voor het milieu, hoe moet dat dan? Met onderstaande vijf tips helpen we u alvast opweg naar een heerlijk groene en bloeiende tuin deze zomer.

 

  1. Geef de planten in uw tuin niet te vaak maar wel royaal water

De borders met bloemen in uw tuin hebben meestal genoeg aan 2 keer per week een flinke slok water. U kunt dus beter enkele keren grondig besproeien of gieten, dan dagelijks alleen oppervlakkig water geven. Zo bent u  er zeker van dat het water de wortels bereikt. Planten die in potten staan kunt u daarentegen tijdens warme periodes wel het beste dagelijks begieten. Zorg dat het overtollig water weg kan uit de pot, bijvoorbeeld door een dikke laag hydrokorrels onderin of een gat in de bodem. Vooral planten en bloemen in keramische potten hebben voldoende water nodig, onbewerkt keramiek droogt namelijk snel uit.

  1. Geef uw planten ‘s morgens en/of ‘s avonds water

Sproei de tuin op warme dagen ‘s avonds wanneer de bodem afgekoeld is, zo verdampt er minder water en hebben je planten meer tijd om het vocht op te nemen. Doe het niet te laat, uw planten hebben dan nog de kans om op te drogen, zodat ze ‘s nachts als het afkoelt, niet gaan schimmelen. Om diezelfde reden is in de vroege ochtend sproeien of water geven ook een goed idee!

  1. Geef de planten in uw tuin gelijkmatig water

De meeste planten houden ervan om gelijkmatig water te krijgen. U kunt ze wel net een beetje laten uitdrogen voor u ze opnieuw water geeft. Zo bevorderd u de wortelgroei. Wacht uiteraard niet te lang. Voor gelijkmatige bevochtiging kut u bijvoorbeeld gebruikmaken van een poreuze druppelslang of een tuinslang met gaatjes, deze methode is ideaal voor zowel moestuinen als sierperken.

  1. Besproei de tuin met regenwater uit een hippe regenton

Begiet uw planten het liefst met regenwater, dit scheelt niet alleen een hoop geld maar het is ook milieuvriendelijk én ook beter voor je planten. Regenwater bevat namelijk nauwelijks tot geen kalk en is meteen op een aangename temperatuur zodat je planten het water makkelijker kunnen opnemen. Investeer dus in een regenton deze zomer als u er nog geen heeft! Deze zijn in veel modellen, kleuren en maten verkrijgbaar, vraag ernaar in ons tuincentrum.

  1. Maak tijdens het sproeien van uw planten de bladeren niet nat

Wanneer u niet alleen de aarde maar de volledige plant een douche geeft, kan dat schadelijke gevolgen hebben. De blaadjes die ‘s nachts nog nat zijn, kunnen gaan schimmelen. Overdag werken de waterdruppels op de bladeren dan weer als een vergrootglas en veroorzaken kleine brandplekken. Giet dus rechtstreeks op de aarde onder de bladen tijdens warme zomerdagen.


 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...