Vijf tips om je tuin groen te houden deze zomer!

Vijf tips om je tuin groen te houden deze zomer!

De weersvoorpsellingen liegen er niet om: er komen hete dagen aan! De temperaturen stijgen waarschijnlijk naar ongekende hoogtes. Dat is voor velen van ons heerlijk toeven, maar kan ook voor benarde situaties zorgen. Tijdens aanhoudende droogte en hitte is het bewateren van de tuin een uitdaging. Want wanneer sproeit u nou het beste en moet dat dan heel vaak of juist niet? Teveel water verbruiken bij aanhoudend heet weer is niet goed voor het milieu, hoe moet dat dan? Met onderstaande vijf tips helpen we u alvast opweg naar een heerlijk groene en bloeiende tuin deze zomer.

 

  1. Geef de planten in uw tuin niet te vaak maar wel royaal water

De borders met bloemen in uw tuin hebben meestal genoeg aan 2 keer per week een flinke slok water. U kunt dus beter enkele keren grondig besproeien of gieten, dan dagelijks alleen oppervlakkig water geven. Zo bent u  er zeker van dat het water de wortels bereikt. Planten die in potten staan kunt u daarentegen tijdens warme periodes wel het beste dagelijks begieten. Zorg dat het overtollig water weg kan uit de pot, bijvoorbeeld door een dikke laag hydrokorrels onderin of een gat in de bodem. Vooral planten en bloemen in keramische potten hebben voldoende water nodig, onbewerkt keramiek droogt namelijk snel uit.

  1. Geef uw planten ‘s morgens en/of ‘s avonds water

Sproei de tuin op warme dagen ‘s avonds wanneer de bodem afgekoeld is, zo verdampt er minder water en hebben je planten meer tijd om het vocht op te nemen. Doe het niet te laat, uw planten hebben dan nog de kans om op te drogen, zodat ze ‘s nachts als het afkoelt, niet gaan schimmelen. Om diezelfde reden is in de vroege ochtend sproeien of water geven ook een goed idee!

  1. Geef de planten in uw tuin gelijkmatig water

De meeste planten houden ervan om gelijkmatig water te krijgen. U kunt ze wel net een beetje laten uitdrogen voor u ze opnieuw water geeft. Zo bevorderd u de wortelgroei. Wacht uiteraard niet te lang. Voor gelijkmatige bevochtiging kut u bijvoorbeeld gebruikmaken van een poreuze druppelslang of een tuinslang met gaatjes, deze methode is ideaal voor zowel moestuinen als sierperken.

  1. Besproei de tuin met regenwater uit een hippe regenton

Begiet uw planten het liefst met regenwater, dit scheelt niet alleen een hoop geld maar het is ook milieuvriendelijk én ook beter voor je planten. Regenwater bevat namelijk nauwelijks tot geen kalk en is meteen op een aangename temperatuur zodat je planten het water makkelijker kunnen opnemen. Investeer dus in een regenton deze zomer als u er nog geen heeft! Deze zijn in veel modellen, kleuren en maten verkrijgbaar, vraag ernaar in ons tuincentrum.

  1. Maak tijdens het sproeien van uw planten de bladeren niet nat

Wanneer u niet alleen de aarde maar de volledige plant een douche geeft, kan dat schadelijke gevolgen hebben. De blaadjes die ‘s nachts nog nat zijn, kunnen gaan schimmelen. Overdag werken de waterdruppels op de bladeren dan weer als een vergrootglas en veroorzaken kleine brandplekken. Giet dus rechtstreeks op de aarde onder de bladen tijdens warme zomerdagen.


 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...