Dwergpampasgras 'Evita': reusachtig mooi

Dwergpampasgras 'Evita': reusachtig mooi

De compacte Cortaderia selloana 'Evita' heeft mooie crèmewitte bloempluimen en ranke overhangende bladeren, maar eist niet al te veel ruimte op. Ze is zeer geschikt voor een kleinere tuin, een nog lege plek in de border of in een sierpot op je terras!

 

Argentijnse schoonheid

Cortaderia selloana of pampasgras komt oorspronkelijk vooral in het wild voor in vrij droge gebieden in Argentinië en andere delen van Zuid-Amerika, maar doet het ook uitstekend in Europese tuinen. Deze relatief kleine 'Evita' heeft compacte pollen en mooie dichte bloempluimen. Ze wordt ‘slechts’ 120 tot 150 cm hoog; daarom wordt zij ook wel dwergpampasgras genoemd. Deze soort staat mooi bij vijvers, maar ook als solitair of als groepje in je border in combinatie met bodembedekkers en wat lagere planten. 

 

Wuiven aan zee

Pampasgras is een hele makkelijke plant die prima groeit in verschillende grondsoorten, zolang deze maar goed waterdoorlatend is. De sierlijke 'Evita' kan goed tegen wind en wat zilte zeelucht, waardoor ze geschikt is voor tuinen aan de kust. Ze staat het liefst op een zonnig plekje en kan er prima tegen als ze een tijdje geen water krijgt. 'Evita' bloeit van augustus tot in oktober, maar vaak kun je daarna nog maandenlang genieten van haar langwerpige pluimen en prachtige silhouet.

 

Makkelijke verzorging

Pampasgras houdt, vooral in de winter, niet van natte wortels. Zorg daarom voor goed waterdoorlatende grond. Met deze tips houd je de pol in topconditie:

  • Deze plant kan goed tegen droogte, maar als het lang duurt is het wel belangrijk om haar wat extra water te geven.
  • Vooral jonge planten hebben in de wintermaanden bescherming nodig tegen vorst. Gebruik bijvoorbeeld stro of noppenfolie.
  • Geef in de zomer wat organische voeding, bijvoorbeeld koemestkorrels.
  • Snoeien en bladeren verwijderen doe je pas na de winter en voor het groeiseizoen. Knip dan de dode bladeren en stengels weg en snoei de plant eventueel terug tot een hoogte van ongeveer 30 centimeter.

 

Sierlijke sierpot

Vanwege haar compacte vorm komt 'Evita' ook heel mooi uit in een sierpot op je terras of balkon. Zorg dan wel voor goede afwatering. De afgesneden, gedroogde bloemen staan trouwens ook prachtig in een hoge vaas. Zo geniet je extra lang van haar schoonheid!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Kleur in de tuin: planten die het najaar opfleuren

Het najaar is een seizoen van verandering in de tuin. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, lijkt de kleurrijkheid van de tuin te vervagen. Veel planten hebben hun hoogtepunt bereikt en beginnen langzaam te verwelken. Maar dat betekent niet dat uw tuin niet meer levendig kan zijn! Er zijn tal van planten die juist in september en oktober op hun best zijn en uw buitenruimte kunnen blijven verfraaien. In deze blog laten we u kennismaken met enkele van deze...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...