Een houtskool barbecue aansteken in 3 stappen!

Een houtskool barbecue aansteken in 3 stappen!

Knapperende kolen en de geur van rook met gegrild vlees is voor veel barbecue liefhebbers de ultieme barbecue ervaring. Dit roept toch een klein vakantiegevoel op in combinatie met buiten eten, of dit nu op een hete zomeravond is of juist in de winter op de veranda met een dekentje en een heater. Lekker en ontspannen eten in goed gezelschap! Alleen is het aansteken niet iets wat bij iedereen altijd gesmeerd loopt. Benieuwd hoe je binnen 45 minuten het eerste gerecht op de BBQ kunt leggen? Wij helpen je graag een handje op weg!

Houtskool BBQ aansteken

Je kunt via verschillende wegen uw BBQ aansteken, waarbij wij natuurlijk kiezen voor de meest veilige optie. Hoe je dit het beste kunt aanpakken vertellen wij je in 3 stappen.

Stap 1: Aanmaakmiddel

Bij het aansteken van een houtskool BBQ, is er altijd een aanmaakmiddel nodig. Hierbij heb je de opties om te kiezen uit aanmaakblokjes, houtkrullen of aanmaakvloeistof. Let er goed op dat er in jouw keuze geen gebruik gemaakt wordt van chemische stoffen, zoals spiritus of kerosine. Deze stinken tijdens het aansteken, de smaak trekt in het eten en er komen chemische stoffen vrij tijdens de verbranding. Niet goed voor jouw gezondheid en slecht voor het milieu. 

Bekijk onze barbecues

Stap 2: Houtskool of briketten?

De ene barbecueër zweert bij houtskool en de andere gebruikt niets anders dan briketten. Enig idee wat nu precies het verschil is? Wij helpen je raag op weg om dit uit de wereld te helpen!

Houtskool wordt vaak gebruikt bij een barbecue zonder deksel. Houtskool bereikt namelijk makkelijker hogere temperaturen en brandt sneller ten opzichte van briketten. Daardoor is houtskool geschikt voor dunnere lappen vlees en direct grillen. Denk eraan dat deze dus sneller opbranden en daardoor ook sneller bijgevuld moeten worden.

Briketten zijn perfect voor een barbecue met deksel. Deze blijven namelijk langer warm, maar bereiken een iets lagere temperatuur ten opzichte van houtskool. De deksel van de barbecue compenseert deze temperatuur met gemak! Briketten zijn daardoor het meest geschikt voor dikkere stukken vlees en de indirecte grillmethode.

Uiteraard is een combinatie van de twee ook mogelijk, zodat je de voordelen ‘proeft’ van houtskool én briketten!

Bestel houtskool en brikettenstarters

Stap 3A: De BBQ aansteken (zonder brikettenstarter)

Start 45 minuten voordat je het eerste gerecht op de BBQ wilt leggen met het aansteken van de BBQ. Haal het rooster van de BBQ en le onderin een handvol aanmaakblokjes of houtkrullen. Plaats vervolgens het kolenrooster in de BBQ en plaats hier het houtskool of de briketten op. Heb je geen kolenrooster, dan mogen de aanmaakblokjes of houtkrullen tussen het houtskool of briketten geplaatst worden. Let erop dat er in ieder geval voldoende lucht bijkomt! Vervolgens mag het aanmaakmiddel aangestoken worden met een lange lucifer en wacht dan totdat de kolen of briketten een egale witte aslaag hebben. Het eerste gerecht kan op het ingevette rooster!

Stap 3B: De BBQ aansteken met brikettenstarter

Heb je een brikettenstarter, dan is 30 minuten voldoende voorbereidingstijd voordat je wilt starten met gerechten op de BBQ leggen. Vul de brikettenstarter voor ¾ met briketten of kolen. Leg vervolgens een handvol aanmaakblokjes of houtkrullen onderin de BBQ of op het kolenrooster. Branden deze goed? Dan mag de brikettenstarter er bovenop gezet worden. Na 30 minuten mogen de gloeiende kolen of briketten in de BBQ geplaatst worden, verdeel ze en het eerste gerecht kan op het ingevette rooster!

Onze 10 BBQ tips!

Uiteraard hebben wij onze BBQ experts gevraagd of ze nog goede tips hebben om uw BBQ tot een groot succes te maken. 

  1. Barbecueën moet niet te snel gaan. Als het vlees te snel verwarmd wordt op een te hoog vuur, dan zal de buitenkant verbranden, terwijl de binnenkant nog rauw is. De truc is om het vlees eerst dicht te schroeien op hoog vuur en vervolgens op lagere temperatuur te laten garen. Hierdoor wordt het vlees niet droog. De lagere temperatuur kun je regelen door er minder lucht bij te laten of te wachten tot de vlammen gedoofd zijn.
  2. Om het vlees de beste smaak mee te geven is de ideale combinatie om het eerst droog met kruiden in te smeren en vervolgens te marineren in vloeibare kruiden. Als je dit een dag van tevoren doet dan zijn de resultaten nóg beter!
  3. Zorg ervoor dat je vlees nooit direct vanuit de koelkast op de barbecue legt. Als je het vlees 25 minuten voordat je start met barbecueën uit de koelkast haalt, dan kan het op kamertemperatuur acclimatiseren. Dit verlaagt ook het risico dat het vlees verbrandt.
  4. Zorg dat gemarineerd vlees of vis droog gedept is voordat je het grillt.
  5. Om perfect te grillen, kun je de hete kolen het beste aan één kant van de BBQ plaatsen en aan de andere kant jouw vlees of vis neerleggen om te grillen. 
  6. Draai vlees niet te vaak en geef het de tijd. 
  7. Draai vlees altijd met een tang en nooit met een vork. Als je erin prikt lopen de sappen eruit en wordt het vlees droger. 
  8. Zit het vlees vast aan het rooster? Trek het niet los, maar wacht enkele minuten, het laat vanzelf los.
  9. Extra smaak en geur aan de gerechten? Leg dan wat rozemarijn en tijm op uw kolen. Succes gegarandeerd!
  10. Visfilets kun je het beste op een stuk aluminiumfolie leggen aan de minder hete kant van de BBQ.

Wij wensen je heerlijke BBQ momenten toe en natuurlijk eet smakelijk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...