Bijen in de tuin

Er wordt veel aandacht besteed aan de bijen. Maar waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk? 80% van het groente en fruit dat in de winkels ligt, hebben wij te danken aan de bijen. Bijen zorgen ervoor dat stuifmeel uit de ene bloem (dat is mannelijk zaad van een plant) over wordt gebracht op de stamper van een andere bloem. Onder in die stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel moet worden bevrucht. Een grote groep planten heeft een geweldige samenwerking met allerlei soorten insecten ontwikkeld om zich te laten bestuiven. Onder al die insecten zijn de bijen de superbestuivers. Voor mensen zijn daarvan de honingbijen misschien wel het meest waardevol. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, en ga zo maar door), ze maken ook honing. Zonder de honingbijen zouden veel planten veel minder vruchten geven. Wilt u de bijen een handje helpen? In ons tuincentrum in Den Haag nabij Delft en Zoetermeer vindt u alles om de bijen te helpen. Zoals insectenhuisjes, planten en bloemen die bijen aantrekken en meer! Vraag ons gerust om advies hoe u kunt helpen! 

Wat doet een bij precies?

Zoals eerder genoemd maken bijen honing, maar doen ze ook meer dan dat. Ze zorgen voor de bestuiving van een groot aantal planten en bodem waar vruchten en groenten die wij eten aan groeien. Denk aan bramen, frambozen, bosbessen, pruimen, courgettes, aubergines, meloenen, paprika's, citroenen, appels, aardbeien etc. Doordat een bij van de ene bloem naar de andere vliegt, neemt zij stuifmeel mee en vindt de bestuiving plaats. Voor een kilo honing moeten de bijen maar liefst 40.000 tot 60.000 vluchten maken. Doordat ze gemiddeld met 2,2 km per uur vliegen, houdt dat in dat er voor iedere kilo honing door de bijen twee keer de wereld wordt rond gevlogen! 

bijen in de tuin

Het gaat niet goed met de bijen

Wereldwijd is de bij op dit moment een bedreigde diersoort. Het gaat dus niet goed met de bij! Voornamelijk de honingbijen verdwijnen in grote getale, er sterft tot wel 70% van een kolonie. Ook met andere bijensoorten gaat het niet goed, van de 350 soorten wilde bijen, is meer dan de helft een bedreigde soort. Dit tekort aan bijen is ook voor ons mensen een gevaar, want zo vindt er ook miinder bevruchting plaats van de bomen en planten waar wij weer van eten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zodoende ook geen nieuwe planten. Het is dus belangrijk dat we met elkaar proberen zoveel mogelijk de bijen te helpen door op uw balkon of in de tuin voldoende planten voor de bijen te planten, maar ook ervoor te zorgen dat er genoeg schuilplekken zijn. 

Top 10 bijenplanten

bijen in de tuin

Kom voor alles om de bijen te helpen naar GroenRijk de Wilskracht in Den Haag nabij Zoetermeer en Delft. We helpen u graag met alles wat u nodig heeft voor een mooie bijentuin!