De Areca palm zuivert de lucht!

De Areca palm zuivert de lucht!

De bladeren van de Areca palm hebben een luchtzuiverende werking. Daarom is de Areca zo geschikt als kamer- en kantoorplant. Je vloerbedekking, luchtverfrisser of schoonmaakproducten kunnen toxische stoffen afgeven. De Areca palm klaart de lucht. Sanseveria, Scindapsus en Gerbera hebben die kwaliteit ook.

 

Vederpalm

De Areca palm is een vederpalm met prachtige, heldergroene bladeren. Andere namen voor deze plant zijn ‘goudpalm’ of ‘vlinderpalm’ (vertaald van de Engelse naam ‘Butterfly palm’). De plant komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland Madagascar waar ze in bosjes bij elkaar groeien in de kustgebieden. Daar kan deze palm wel 6-12 m hoog worden en vertakken de stammen zich soms. 

 

Kies een lichte plek voor jouw palm

Deze Areca palm staat graag licht, maar kan niet de hele dag tegen felle zon. De temperatuur op de standplaats mag dus niet te laag worden, maar te warm is ook niet goed. ’s Winters kan de plant wel volle zon hebben. De lichtsterkte is dan veel minder. Zet hem dan dus gerust in een zonnige serre. ’s Zomers zal hij daar moeten worden geschermd. Als je hem ’s zomers buiten zet, moet dat ook op een plek waar niet de hele dag de volle zon op staat.

 

Water geven

Zorg dat de potkluit altijd vochtig blijft (ook ’s winters). De plant houdt niet van ‘natte voeten’. Geef wel royaal water op de wortels en laat dat rustig uitlekken. Dat lekwater kun je dan naderhand weggooien of aan andere planten geven. Een flinke pot met onderschotel is bij deze plant daarom heel handig. Stem de watergift af op de heersende temperatuur. Geef bij lagere temperaturen minder water. Een volwassen plant verdampt, als hij wat ‘groter is gegroeid’ (hij zal dan ca. 180 cm hoog zijn en in een pot van minstens 40 cm doorsnee staan), gemakkelijk 1 liter water per dag bij normale kamertemperaturen. Het is daarmee dus ook een uitstekende luchtbevochtiger, als hij zelf tenminste voldoende water krijgt.

 

Voeding voor de Areca

Geef je Areca palm om de paar jaar – in het voorjaar – een ruimere pot en vul de wortelkluit dan aan met verse, voedzame potgrond. Geef in de groeiperiode van de plant (van voorjaar tot herfst) elke veertien dagen wat vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater (kies in dit geval plantenvoeding voor groene planten). Een goede luchtvochtigheid wordt ook op prijs gesteld, dus zo nu en dan lekker even het blad besproeien is prima. Daarmee haal je ook het stof van het blad! Het is een sterke plant. Als je hem verzorgt zoals beschreven, kan hij generaties lang mee gaan.

 

Zuivere lucht

De Areca palm staat erom bekend dat hij vervuilde lucht zuivert door de ongewenste deeltjes eruit te filteren. Het is wat dat betreft zelfs een van de best werkende planten. De plant neemt de onzuivere deeltjes op via het blad en maakt daar bouwstof voor zichzelf van. Hij heeft er zelf geen last van. Heel bekend is dat de Areca palm met name gasvormige stoffen zoals xyleen en tolueen, benzeen en formaldehyde uit de lucht zuivert. Vooral in de winter, wanneer deuren en ramen veelal zijn gesloten, heb je aan de Areca dus een goede.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Steengoede plantenmix 

Wil jij graag makkelijke planten die het op veel plekken goed doen en vaak ook nog wintergroen zijn? Dan heeft GroenRijk een geweldige vaste plantenmix voor je die prachtig staat in je border én in een rotstuin of stapelmuur.

 

  • Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' is een steenraket of muurbloem die bloeit van mei tot en met september met lilapaarse bloemen en lange grijsgroene bladeren. Deze groenblijver wordt 50 tot 60 cm hoo...
Lees meer...
Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...