Versier je pompoen voor Halloween

Versier je pompoen voor Halloween

De herfst is officieel begonnen, het is bijna herfstvakantie én Halloween komt eraan: genoeg redenen om in oktober eens creatief aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het snijden van een pompoen! Het is een gezellige activiteit om met de kinderen te doen en het geeft je huis en tuin direct een herfstige look. Maak bijvoorbeeld een eng pompoen gezicht, inclusief spooky verlichting om Halloween te vieren. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, zo’n pompoen uithollen? We vertellen het je graag stap voor stap!

Halloween pompoen snijden: de voorbereiding

Eén van de decoratietoppers waarmee je je huis en tuin helemaal najaarsproof aankleedt, is de welbekende kalebas of pompoen. Zeker nu Halloween er weer aan zit te komen, worden pompoenen alsmaar populairder. Wacht dus niet te lang om de perfecte pompoen uit te komen zoeken bij GroenRijk De Wilskracht. Een pompoen die je wil uithollen en van een gezichtje gaat voorzien, moet immers wel aan een aantal eisen voldoen:

  • Zoek naar een stevige pompoen zonder zachte of beschadigde plekken. Controleer vooral het gebied rond de stengel en aan de onderkant.

  • Een net niet helemaal ronde pompoen hoef je echter niet links te laten liggen. Een asymmetrische pompoen kun je ook prima gebruiken als onderdeel van je ontwerp.

  • Kies een rijpe pompoen. Je herkent een geschikte pompoen aan zijn dikke, prikbestendige schil. Als je de schil met je vingernagel kunt afkrabben, is hij niet rijp en zal hij niet lang meegaan.

  • Schrob bij thuiskomst je pompoen met een natuurlijk afwasmiddel om eventuele bacteriën weg te halen.

Foto: pompoen snijden

De benodigdheden om je pompoen te kunnen versieren

In Amerika noemen ze het een jack-o'-lantern, maar wij noemen het gewoon een Halloween pompoen gezicht. Om zo’n gezicht uit te kunnen snijden, heb je wel wat gereedschap nodig. Er bestaan speciale kits, maar de kans is groot dat je in je keukenlades ook een aantal bruikbare materialen hebt liggen. Een lang, scherp en stevig mes en een wat kleiner scherp schilmesje bijvoorbeeld. Als je een appelboor hebt, werkt dat goed voor het maken van ronde gaten of afgeronde hoeken. Ook een grote en kleinere lepel zijn handige tools.

Stap 1: de ‘deksel’ van je pompoen

Plaats je pompoen op een stevig oppervlak. Leg hier wel een plastic tafelkleed of een krant onder. Je begint bij de bovenkant. Het gebied rondom de steel wordt straks een soort deksel die je eruit kan halen en weer op de pompoen kunt zetten. Via die weg steek je dan namelijk je waxinelichtje aan. Je wilt dat het gat groot genoeg is om je vuist door te krijgen, maar niet veel groter. Je moet natuurlijk zoveel mogelijk van de pompoen intact houden, zodat deze lang zijn vorm behoudt. Gebruik een viltstift om de deksel af te tekenen.

Tip! Wanneer je met je scherpe mes de snede maakt, kantel het mes dan naar het midden van de andere kant van de pompoen, in plaats van recht naar beneden. Je wilt immers een ​​rand maken waar de deksel op kan leunen. Als je recht naar beneden zou snijden, valt de deksel in de holte wanneer je deze terugplaatst. Wees heel voorzichtig bij het werken met een mes, want het kost wel wat kracht.

Stap 2: Uithollen maar, die pompoen!

Snij met een mesje de draden aan de onderkant van je deksel af. Schep het draderige vruchtvlees en de zaden eruit met je handen of een lepel met lange steel. Schraap de binnenkant van de pompoen af om al het zachte vruchtvlees eruit te halen, zodat er alleen stevig, hard vruchtvlees overblijft. Veeg de binnenkant daarna droog.

Versier je pompoen voor Halloween

Stap 3: De rest van je design

Schets vervolgens de rest van je ontwerp op het oppervlak van de pompoen. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Misschien wil je wel helemaal geen gezicht, maar een leuke afbeelding of een woord uitsnijden. Maak het jezelf echter niet te moeilijk: geometrische, strakke lijnen zijn het makkelijkst te maken. Als je eenmaal de schets hebt gemaakt, kun je een priem gebruiken en kleine gaatjes prikken op de plekken waar je wilt snijden. Gebruik een klein, scherp mes en snijd langs de randen van je ontwerp. Druk vervolgens de losse stukjes voorzichtig met je vinger in of uit de pompoen.

Tip! Snijd ook gaten (of bijvoorbeeld ‘wenkbrauwen’) aan de bovenkant van de pompoen, zodat de kaars genoeg lucht krijgt. Dit is natuurlijk alleen het geval als je een echt waxinelichtje gebruikt. Een kaarsje op batterijen, wat wij eerder zouden aanraden, hoeft uiteraard geen lucht te krijgen.

Stap 4: Verlicht je Halloween pompoen

Als je je pompoen hebt uitgesneden, wil je er uiteraard ook in het donker mee pronken door een lichtje erin te zetten. Theelichtkjes hebben een goed formaat en zijn lekker stevig. Als je ze in een glazen houder bewaart, waaien ze nog minder snel uit op een winderige avond. Gebruik lange lucifers of een lange aansteker om je vingers en handen te beschermen. Je kunt natuurlijk ook een op batterijen werkend theelichtje gebruiken. Knipperende exemplaren zorgen voor een extra spookachtig effect!

Pompoen kopen bij GroenRijk de Wilskracht in Den Haag

Maak van de herfst iets spookachtig leuks met pompoenen! Ook als je niet gezegend bent met een creatief gen kun je gemakkelijk je huis of tuin opleuken met een aantal pompoenen en kalebassen. Leg ze bij de voordeur of zet ze naast de openhaard voor een gezellig sfeertje. Kom langs bij GroenRijk de Wilskracht en scoor die oranje herfsttoppers. Naast pompoenen hebben we genoeg andere leuke items waarmee je jouw woning najaarsproof inricht. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...