3 redenen om dit jaar een moestuin te beginnen

3 redenen om dit jaar een moestuin te beginnen

Misschien ben je al jaren aan het twijfelen over het beginnen van een moestuin. Heb ik er het geduld voor, zal mijn missie wel slagen of is mijn tuin wel geschikt voor het kweken van allerlei lekkers? Het zijn vragen die zeker niet gek zijn. Toch zijn er veel meer redenen te bedenken waarom het juíst een geweldig idee is om jouw moestuindroom te verwezenlijken. In dit blogartikel zetten we 3 van die redenen en voordelen op een rij. Je zult zien dat ook jij als groentje straks met het moestuinvirus besmet zal raken. De benodigdheden vind je gemakkelijk bij GroenRijk de Wilskracht in Den Haag!

Wat heb ik nodig voor een succesvolle moestuin?

Of je nu licht- of donkergroene vingers hebt; moestuinieren is voor iedereen die houdt van een beetje avontuur. Zie het als een leerzaam, ontspannend en vooral lekker project waar jij de volle controle over hebt. Moestuinieren is een belonende bezigheid die je helpt optimaal te genieten van de natuur – en dat werpt letterlijk en figuurlijk zijn vruchten af. Het is belangrijk om vooraf te weten dat je met het juiste materiaal al 1-0 voor staat. Graag zetten we daarom een paar producten op een rij die je zeker in huis moet halen:

  • Kweekbakken
  • Zaaipotjes
  • Etiketten
  • Moestuingrond
  • Mest en kalk
  • Zaai- en stekgrond
  • Zaden
  • Gieter
  • Schepje, harkje, snoeischaar een ander tuingereedschap

1. Moestuinieren is goed voor je gezondheid

Moestuinieren is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Je bent actief bezig met het zaaien, planten en verzorgen van je tuin, wat je lichaam in beweging houdt en stress vermindert. Moestuinieren brengt je in contact met de natuur, maar ook met jezelf. De frisse lucht zal je enorm goed doen en ook de oogst draagt bij aan een gezondere jou. De groenten, fruit en kruiden die je in je tuin kweekt, zijn enorm vers en puur natuur. Het is een geweldige manier om in controle te zijn over de producten die je op je bord legt.

2. Moestuinieren biedt veel ruimte voor creativiteit en zelfexpressie

Het leuke aan moestuinieren is dat het helemaal jouw ding is. Richt een gezellig kweekhoekje in en kies naast praktische ook mooie kweekproducten. Je zal zien dat elke tuin, maar ook elk balkon geschikt is voor een moestuinproject. Omdat er zoveel verschillende zaden te krijgen zijn, kun je enorm experimenteren met verschillende lekkernijen. Kies voor een vergeten groente of een kruidsoort waar je nog nooit eerder van hebt gehoord. Zo ontdek je smaken die je anders nooit had leren kennen.

3. Moestuinieren is een leuke activiteit voor jong en oud

Het is natuurlijk enorm bevredigend en motiverend om te zien hoe jouw kleine zaadjes uitgroeien tot heerlijke gerechten. Zo krijg je enorm veel voldoening voor je harde werken. Dit maakt het een leuke activiteit om bijvoorbeeld te delen met je kinderen. Zo leer je ze op een spelende en (letterlijk) behapbare wijze over de natuur, het milieu en voeding. Je zal zien dat je kleine de zelf gekweekte groentes veel lekkerder vindt dan die groene gekkigheid in de supermarkt.

Makkelijke moestuin beginnen? Kom langs bij GroenRijk de Wilskracht

Je leest het, moestuinieren biedt zowel fysieke als mentale voordelen en is daarom een leuke en waardevolle activiteit voor jong en oud. Durf jij het aan? Door deze maand allerlei zaden en moestuinbenodigdheden in huis te halen, kan jij later dit jaar genieten van allerlei verse groentes, kruiden en fruit. Geef de zaadjes een kleine voorsprong door ze voor te zaaien onder glas. Zo krijg je straks ijzersterke planten. Meer weten? Vraag het aan één van de moestuinexperts van GroenRijk de Wilskracht. Zij vertellen je alles over de do’s and don’ts in de moestuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...