Dé barbecue keuzehulp

Dé barbecue keuzehulp

Barbecueën is een populaire manier om van lekker eten en goed gezelschap te genieten, vooral in de zomer. Of je nu een doorgewinterde grillmeester bent of een beginner die de kneepjes van het vak nog moet leren, het is belangrijk om de juiste barbecue te kiezen die bij jouw wensen en behoeften past. In deze keuzehulp bespreken we de verschillende soorten barbecues, de voor- en nadelen van elke optie en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste barbecue voor jou. In ons tuincentrum in Den Haag houden wij van barbecuen en hebben wij een brede selectie om uit te kiezen. 

Barbecue-overzicht: Welke BBQ past het beste bij jouw behoeften?

De drie meest populaire barbecues zijn;  

 • gas
 • houtskool 
 • elektrisch

Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en het gebruik.

Bestel barbecues in de webshop

Gas barbecues: Gemakkelijk, snel en veelzijdig!

Gas barbecues zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en snelheid. Ze worden snel warm en bieden een nauwkeurige temperatuurregeling, wat betekent dat je meer controle hebt over de baktijden en -temperaturen. Gas barbecues zijn veelzijdig en bieden verschillende kookopties, waaronder directe en indirecte hitte en roken. Ze werken op propaan of aardgas en hebben een gasleiding nodig.

Veelzijdige voordelen van gas barbecues

 • Gemakkelijk te gebruiken en te regelen
 • Snelle opwarm- en kooktijden
 • Veelzijdige kooktips

Nederige nadelen van gas barbecues

 • Duurder dan andere soorten barbecues
 • Vereist een gasleiding of propaantank

Houtskoolbarbecues: authentieke smaak en beleving!

Houtskool barbecues zijn populair vanwege de authentieke barbecuesmaak. Ze geven een rokerige smaak en aroma dat moeilijk te evenaren is met gas- of elektrische barbecues. Houtskoolbarbecues zijn ook relatief goedkoop en vereisen weinig onderhoud en reiniging. Het nadeel is dat het langer duurt voordat ze opwarmen en de temperatuurregeling is minder nauwkeurig dan bij gasbarbecues. Ze zijn ook moeilijker schoon te maken.

De vele voordelen van de houtskool barbecue 

 • Authentieke barbecuesmaak en -ervaring
 • Relatief goedkoop
 • Weinig onderhoud

Nadelen van de houtskool barbecue 

 • Langere opwarm- en kooktijden
 • Minder nauwkeurige temperatuurregeling
 • Moeilijker schoon te maken

Elektrische barbecues: milieuvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken!

Elektrische barbecues zijn gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken en warmen snel op. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, wat handig kan zijn voor mensen die in appartementen of op plaatsen wonen waar houtskool- of gasbarbecues niet zijn toegestaan. Het nadeel is dat ze een beperkt temperatuurbereik hebben en een stopcontact nodig hebben. Ze bieden ook niet dezelfde authentieke barbecuesmaak en -ervaring als houtskoolbarbecues.

Voordelen van elektrische barbecues

 • Gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken
 • Snelle opwarming
 • Kan binnen en buiten worden gebruikt

Nadelen van elektrische barbecues

 • Beperkt temperatuurbereik
 • Stopcontact nodig
 • Biedt niet dezelfde barbecue smaak

Het kiezen van de juiste barbecue: factoren om te overwegen

Bij het kiezen van de juiste barbecue zijn er verschillende factoren om te overwegen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Grootte en kookcapaciteit: als je vaak grote groepen mensen te eten hebt, is het belangrijk om een barbecue te kiezen met voldoende kookruimte om aan je behoeften te voldoen. Houtskoolbarbecues zijn er in verschillende maten en vormen, terwijl gasbarbecues in het algemeen groter zijn en meer kookruimte bieden.
 • Budget: de prijs van barbecues kan sterk variëren, afhankelijk van het type, de grootte en de kwaliteit. Houtskoolbarbecues zijn over het algemeen het goedkoopst, terwijl gasbarbecues duurder zijn. De prijs voor elektrische barbecues ligt tussen die van de gasbarbecue en de houtskoolbarbecue.  
 • Onderhoud en reiniging: houtskoolbarbecues vereisen meer tijd en moeite om schoon te maken dan gasbarbecues. Bij gasbarbecues hoef je alleen maar de grillroosters schoon te maken en de vetopvangbak te legen. Sommige gasbarbecues hebben zelfs een automatisch reinigingssysteem dat het schoonmaken nog gemakkelijker maakt.

Om je barbecue in goede conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit kan onder meer door het vervangen van versleten onderdelen. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies.

Waar BBQ kopen? 

Een BBQ kopen kan GroenRijk de Wilskracht in Den Haag! Kom langs en verdwaal in ons uitgebreide assortiment aan BBQ’s van grote merken zoals Weber en Boretti. Of je nu een gas- elektrische- of houtskool barbecue wilt, wij hebben voor iedereen wat wils! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...