Hoe moet in mijn barbecue schoonmaken?

Hoe moet in mijn barbecue schoonmaken?

Nu het voorjaar écht van start is, is het goed om eens stil te staan bij het schoonmaken van je barbecue. Door je Weber of Boretti barbecue namelijk goed te onderhouden, verleng je automatisch zijn levensduur. Zo heb je er ook de rest van het jaar plezier van. Dat is de tijd en moeite natuurlijk dubbel en dwars waard! Ga dus niet in het wilde weg met chemische schoonmaakmiddelen aan de slag. Je doet je BBQ misschien wel meer kwaad dan goed. Lees onze tips goed door en haal het beste uit jouw BBQ!

Bestel barbecue hoezen en onderhoud

Houtskoolbarbecue

We starten maar direct met de meer ‘vieze’ BBQ van het lijstje. Je hebt bij een houtskoolbarbecue immers te maken met een mix van kolen, as en vet. Met een warm sopje, een glasreiniger, een RVS borstel, een schraper en een schuurspons kom je echter een heel eind.

1. Zorg ten eerste dat je BBQ goed is afgekoeld. Ga vervolgens met de deksel van start. Het warme sopje en de spons haal je over de buitenkant van de deksel heen. Gebruik daarna nog wat glasreiniger en een doekje om de deksel weer te laten glimmen als nooit tevoren.

2. Met een schraper haal je vervolgens eerst de aangekoekte restjes van de binnenkant van de deksel af. De grondige schoonmaak komt zo.

3. Pak eerst het rooster eens aan met de RVS borstel. Ook hier haal je weer alle aangekoekte etensresten weg. Gebruik de schuurspons en het sopje om het grillrooster goed te reinigen.

4. Leeg nu eventueel het opvangsysteem voor de asresten. 

5. Nu de barbecue leeg is, volgt de apotheose. Gebruik weer het sopje, de staalborstel en de schuurspons om de binnenkant van de barbecue schoon te maken. Je zal zien dat het zó gepiept is als je dit elke keer doet. Als laatste kan je een multivezeldoek gebruiken voor de laatste touch of bling.

Gasbarbecue

Een gasbarbecue is nét wat makkelijker schoon te maken. Dit komt onder andere omdat je niet met as of kolen te maken hebt. Het gaat met name om het verwijderen van vetresten en aangekoekt eten.

1. Verwijder, nadat je de gasfles hebt losgekoppeld, met een RVS borstel eerst de grove etensresten van de binnenkant. Doe dit ook voor het grillrooster. Je kan dit het beste doen als je grill nog een klein beetje warm is.

2. Laat de BBQ goed afkoelen en ga vervolgens met een warm sopje aan de slag. Je kunt dit sopje maken met bijvoorbeeld afwasmiddel. Een spuitbus ontvetter is ook geen overbodige luxe. Het is het makkelijkst om het rooster even uit de grill te halen. Zo kan je ook de onderkant goed bereiken. Laat het rooster 30 minuutjes weken in het sopje en gebruik vervolgens de schuurzijde van de spons om alle viezigheid goed schoon te maken.

3. De binnenkant van de BBQ veeg je vervolgens goed schoon met een vochtige doek. Als het goed is, is dat zo gepiept.

4. Bij het schoonmaken van de branders is schrobben niet gewenst. Maak wat vies is schoon met behulp van een zachte doek. De gaatjes maak je voorzichtig schoon met een tandenstoker.

Elektrische barbecue

De elektrische BBQ schoonmaken is werkt eigenlijk zo’n beetje hetzelfde als het schoonmaken van een gasbarbecue. Met ons trucje is het zelfs nog een stukje makkelijker. Het lijkt misschien overbodig om te benoemen, maar het is goed om altijd te checken of je de stekker wel uit het stopcontact hebt gehaald. Pas altijd op met water in de buurt van elektriciteit. Haal, nadat de barbecue is afgekoeld, de etensresten grof weg met een borstel. Vervolgens moet je de barbecue weer aanzetten. Doe dit op de allerhoogste stand, ongeveer een minuut of 20. Haal daarna weer de stekker uit het stopcontact, laat de grill afkoelen en maak de binnenkant schoon met een sopje en een doek. Je zal zien dat viezigheid veel sneller weg te halen is nu je de hittetruc hebt toegepast. Lekker simpel!

Een goed onderhouden BBQ met de tips van GroenRijk de Wilskracht

In ons assortiment BBQ accessoires vind je ook tal van schoonmaakmiddelen die op de markt zijn gebracht door de desbetreffende BBQ merken. Zo weet je zeker dat je een product in huis haalt dat doet wat het zegt. Nu je weet hoe je je BBQ het beste schoon kunt maken, kan je nóg meer van je overheerlijke trots genieten. Laat die barbecuefeestjes maar komen! Wil je meer weten over het schoonmaken en onderhouden van jouw smaakmaker? Kom dan langs bij GroenRijk de Wilskracht voor tips en advies. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...