Kleur in de tuin: planten die het najaar opfleuren

Kleur in de tuin: planten die het najaar opfleuren

Het najaar is een seizoen van verandering in de tuin. Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, lijkt de kleurrijkheid van de tuin te vervagen. Veel planten hebben hun hoogtepunt bereikt en beginnen langzaam te verwelken. Maar dat betekent niet dat uw tuin niet meer levendig kan zijn! Er zijn tal van planten die juist in september en oktober op hun best zijn en uw buitenruimte kunnen blijven verfraaien. In deze blog laten we u kennismaken met enkele van deze prachtige planten en hun eigenschappen, zodat u kunt genieten van een kleurrijke tuin, zelfs in het najaar.

Herfstaster (Aster novi-belgii)

De herfstaster is een ster in het najaarstuinieren. Deze vaste plant staat bekend om zijn overvloedige bloei in de late zomer en herfst. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, waaronder roze, paars, wit en blauw, en trekken vlinders en bijen aan. Herfstasters gedijen goed in de volle zon tot halfschaduw en hebben weinig onderhoud nodig. Ze zijn perfect voor borders en bloembedden en voegen een vleugje kleur toe aan elke tuin.

Sedum (Sedum spectabile)

Sedum, ook wel bekend als vetkruid, is een sierlijke plant die uitblinkt in het najaar. Hij heeft vlezige, succulente bladeren en produceert prachtige bloemschermen vol met kleine sterachtige bloemen. Sedum is bijzonder geschikt voor droge en zonnige plekken in de tuin. De variëteit 'Herbstfreude' is vooral populair vanwege zijn opvallende rozerode bloemen die in september en oktober verschijnen.

Japanse Anemoon (Anemone hupehensis)

De Japanse anemoon is een elegante vaste plant die laat in het seizoen bloeit. Hij heeft charmante roze of witte bloemen met een geel hart en fijne, delicate bladeren. Japanse anemonen gedijen in de halfschaduw tot schaduw en zijn perfect voor schaduwrijke borders. Ze zijn ook geliefd om hun lange bloeiperiode, die kan doorgaan tot in de late herfst.

Siberische Iris (Iris sibirica)

De Siberische iris is een prachtige vaste plant die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die in het najaar opvallende bloemen produceert. Deze irissen hebben slanke stelen met sierlijke paarse, blauwe of witte bloemen. Ze gedijen in vochtige grond en kunnen goed overweg met vochtige omstandigheden. Siberische irissen voegen elegantie en kleur toe aan waterrijke tuinen.

Chrysanten (Chrysanthemum)

Chrysanten, ook bekend als herfstasters, zijn dé herfstbloemen bij uitstek. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en bloemvormen, van eenvoudige madeliefachtige bloemen tot pomponachtige variëteiten. Chrysanten zijn perfect voor potten, containers en bloembakken. Ze houden van de volle zon en bloeien rijkelijk tot ver in het najaar.

Helenium (Helenium autumnale)

Helenium, ook wel zonnekruid genoemd, is een vrolijke plant die het najaar opfleurt met zijn opvallende oranje, gele, roze of roodbruine bloemen. Deze vaste planten zijn echte vlinderlokkers en houden van zonnige locaties. Ze vormen prachtige snijbloemen en zijn ideaal voor het creëren van levendige herfstboeketten.

Ontdek najaarsplanten bij GroenRijk de Wilskracht!

Het najaar hoeft niet het einde van het tuinseizoen te betekenen. Met deze kleurrijke planten kunt u uw tuin tot laat in het jaar levendig houden. Bezoek GroenRijk de Wilskracht in Den Haag en ontdek ons assortiment van herfstbloeiers en andere prachtige planten die uw tuin kunnen verfraaien, zelfs als de bladeren beginnen te vallen. Maak van uw tuin een oase van kleur en schoonheid, zelfs in het najaar!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...