Alocasia cucullata: tropisch geluk

Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 

Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwouden van verschillende Zuidoost-Aziatische landen en kan daar wel zeven meter halen. Het bijzondere van de Alocasia cucullata is dat hij in je huiskamer wel die fantastische tropische uitstraling heeft, maar relatief compact groeit. De stelen worden maximaal een meter hoog en de bladeren zo’n 40 cm lang. Hij is dus zeker ook geschikt voor de wat kleinere kamer.

 

Geef hem een A-locatie

De snel groeiende Alocasia cucullata houdt van een lekkere lichte plek, maar niet van veel direct zonlicht. Zijn absolute a-locatie is daarom wat verder weg van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of oosten. Draai de plant wel af en toe een kwartslagje, anders heb je kans dat hij teveel scheef gaat groeien. Ook is het handig om de vloer onder de olifantsoor in de gaten ook te houden, vanuit de bladeren kan er namelijk water druppelen.

 

Goede zorgen

Omdat de stoere Alocasia cucullata tropische omstandigheden is gewend, heeft hij wel wat extra goede verzorging nodig. Als je deze tips volgt, geeft hij je er prachtige bladeren voor terug!

  • Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat het té nat wordt en de wortels in het water staan.
  • Voeg in de zomermaanden om de twee weken wat vloeibare plantenvoeding toe aan het gietwater.
  • De tropische plant houdt van vochtige lucht. Zet hem daarom niet te dicht bij de verwarming en besproei de bladeren regelmatig met wat water. Dit voorkomt ook spint.
  • Het is normaal als er bladeren afsterven. De Alocasia cucullata maakt in het voorjaar gewoon weer nieuwe bladeren aan.
  • Knip eventueel lelijke bladeren zo dicht mogelijk bij de steel af.

 

Good luck!

Hoewel het sap van de Alocasia cucullata licht giftig is en je moet uitkijken met kleine kinderen en huisdieren, wordt hij ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant is in onder meer Thailand zelfs symbool voor succes en geluk!

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...