De vrolijke verleiding van Dahlia

De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbare knollen, genieten we nu juist van de uitbundige bloemen. De Labella-kwekers hebben een collectie beauties gecreëerd met volle bloemen in heldere kleuren en verschillende maten. 

De Labella Dahlia’s

Roze, rood, oranje, geel, paars, wit of gemengd: de Dahlia-collectie biedt je volop keuze! Sommige soorten kregen ook nog de titel ‘fun’ mee omdat ze zo feestelijk zijn. Kies jouw favoriet:

 • Piccolo: Schattige minidahlia’s met een hoogte van zo’n 15 tot 17 cm. Perfect voor in borders of in bakken en potten.
 • Medio: Een Dahlia met een hoogte van 20 tot 25 cm waar je makkelijk een plekje voor vindt.
 • Grande: Deze cultivar wordt tussen de 30 en 40 cm hoog en heeft grote, niet doorhangende bloemen. 
 • Maggiore: Pronkplant die met een hoogte van 45 tot 70 cm extra opvalt.
 • Gigante: Een flinke dahlia die 55 tot 70 cm hoogte kan halen en mooi uitkomt in een grote pot.

Do’s voor je Dahlia

Als je goed voor je dahlia zorgt, kan ze een zomer lang bloeien tot wel in oktober. Let wel op de volgende tips:

 • Geef haar een plek in de zon. Zo groeit de plant het best en heb je veel bloemknoppen.
 • Zet je dahlia in voedzame, goed doorlatende grond.
 • Geef organische mest bij het planten en zodra de eerste bloemen open gaan. Als je een knol plant, geef dan mest zodra de eerste uitlopers boven de grond komen.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen door direct onder de knop te knippen.
 • Laat de grond rond je dahlia niet uitdrogen, maar laat de wortels ook niet te nat worden.
 • Tijdens milde winters kan je Dahlia buiten overleven als je haar bij de voet afdekt met stro of jute. Je kunt de knollen ook uitgraven en in wat turfmolm laten overwinteren.

Haal haar binnen

Het is zonde om je Dahlia’s alleen buiten te laten staan. Knip gerust wat takken weg om te laten pronken in een vaas, maar wel net boven twee beginnende blaadjes. Zo bevorder je de bloei van nieuwe takken!
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...