Maak je moestuin herfst en winterklaar

Maak je moestuin herfst en winterklaar

Ook al is het nog lekker weer, we merken allemaal dat de dagen langzaam korter worden, tijd dus om je moestuin winter klaar te maken. De meeste opbrengt uit de moestuin heeft u misschien al geoogst maar sommige planten in de moestuin gaan gewoon door. Het is belangrijk deze goed te beschermen zodat ze klaar zijn voor de herfst en de winter kunnen overleven. Hieronder vindt u een aantal tips om uw moestuin winterklaar te maken:

1.Verwijder dode plantenresten

Verwijder alle resten van planten, stronken, wortels en bladeren en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als mulch om te gebruiken voor uw wintervaste planten in uw [moes]tuin.

2. Verwijderen rijpe vruchten, groenten en de complete uitgebloeide planten 

Naast plantenresten  is het belangrijk om alle rijpe vruchten en groentes en de planten te verwijderen. De vakken die vrij komen kunt u het beste afdekken met bijvoorbeeld compost of mulch. Door gebruik van mulch verlengt u het bodemleven zomaar met een maand. 

3. Bescherm kwetsbare planten en kruiden tegen komende kou

Gebruik wederom compost, mulch, zaagsel maar ook vliesdoek of plastic kan gebruikt worden om de planten en de bodem rondom de planten te beschermen tegen de komende winterkou.

4. Oogst vorstgevoelige groente voordat het straks gaat vriezen

Sla, zoete aardappel, broccoli en zomerwortels kunnen niet tegen vorst aan de grond. Zorg dat deze uit de grond zijn voor eind oktober, begin november of eerder als er vorst voorspelt wordt.

5. Sla tuinmaterialen als stokken, touw en netten droog op

Door uw tuinmaterialen goed en droog op te slaan, verkleint de kans op ziektes door schimmels. Bovendien blijft het materiaal zo langer bruikbaar en in goede conditie. Niet alleen goed voor de portemonnee maar zeker ook voor het milieu. Hergebruiken is tenslotte beter dan vervangen.

Uw moestuin winterklaar maken voor de insecten en vogels 

Niet alleen breekt er voor ons  koudere periode aan, voor de vogels en insecten in uw tuin breekt een moeilijke periode aan. Wat kunt u doen om de dieren en insecten door de herfst en winter te helpen?

  • U kunt eenjarige bloemen in uw tuin of op uw balkon zo lang mogelijk te laten staan. De bijen zullen u daar zeker dankbaar voor zijn.

  • Zonnebloemen in de tuin? Droog de pitjes eenvoudig door ze op een droge plek in de zon te leggen en voer ze deze winter aan de vogels in uw tuin.

  • Te rijp of rottend fruit? Tuinvogels zijn hier dol op, leg het op een goede plek in de tuin [ver van terras] en het is een waar banket voor de vogels en insecten in uw tuin.

 

Materialen om uw moestuin winterklaar te maken bij Groenrijk De Wilskracht

Bij Groenrijk De Wilskracht verkopen we alles wat u nodig heeft om uw tuin goed door de winter te helpen. Van tuingereedschap, bodembedekkers, zaden en meststoffen. Alles is te vinden in onze webshop. Voor vragen, advies en alle producten bent u ook van harte welkom in ons tuincentrum in Den Haag.