Klaar voor de herfst in 5 stappen

Klaar voor de herfst in 5 stappen

 

De herfst komt er weer aan! Geen beter moment dan nu het zonnetje nog lekker schijnt, om de tuin voor te bereiden op het komende seizoen. Met de volgende 10 stappen is uw tuin klaar voor het najaar!

1.Planten en Ompotten

De herfst is de tijd bij uitstek om planten te stekken, te planten of om te potten. De grond in de tuin is nog warm van de zomer, de temperatuur is nog aangenaam en met toch al weer een bui af en toe is de grond in perfecte conditie. De ideale omstandigheden dus om nieuwe planten nu wortel te laten schieten. Ben je alweer bezig met komend voorjaar? Dan is nu het moment om je voorjaarsbloeiers als tulpen en narcissen te planten. Doe dit ruim voor de eerste vorst, dan zijn je voorjaarsbollen goed gewend voordat de winter begint.

2.Verhuis vorstgevoelige planten naar binnen

Het hoeft nog niet direct maar zorg dat je vorstgevoelige pot planten op tijd binnen zet voordat het echt gaat vriezen buiten, ook in de herfst kan er al vorst aan de grond zijn ‘s nachts. 

  • Waar zet je welke plant?

Planten die van nature hun bladeren verliezen hebben in de winter niet veel licht nodig en kun je met een gerust hart in de schuur zetten. Planten die het hele jaar door groen blijven hebben juist wel licht nodig en zet je het beste voor het raam of op een andere plek met genoeg daglicht, maar let op dat planten niet op de tocht staan. Daar kunnen ze heel slecht tegen.

3. Vogels en andere dieren in de tuin tijdens de herfst

winter niet veel licht nodig en kun je met een gerust hart in de schuur zetten. Planten die het hele jaar door groen blijven hebben juist wel licht nodig en zet je het beste voor het raam of op een andere plek met genoeg daglicht, maar let op dat planten niet op de tocht staan. Daar kunnen ze heel slecht tegen.

  • Wat kun je doen voor de vogels in je tuin tijdens het najaar

Vogels help je door bijvoorbeeld een nestkastje op te hangen, zodat ze alvast kunnen wennen aan hun winterverblijf. Let hierbij op dat het kastje op een veilige hoge plek hangt en het liefst met de opening op het noord- of zuid oosten. Zodat de zon niet direct naar binnen valt.

  • Wat kun  je doen voor egels in je tuin tijdens het najaar

Egels zijn verlegen tuin gasten, dit is als ze je tuin al weten te bereiken. Stadstuinen of tuinen in bebouwd gebied zijn vaak hermetisch afgesloten en niet goed bereikbaar voor de egel. Mocht je egels in je tuin willen uitnodigen is het dus van belang dat ze een ingang hebben in de vorm van een klein gaatje in de heg of schutting maakt.. Verder zijn egels dol op composthopen of snoeiafval. Ze schuilen hier graag in.  Wil je de egel een handje helpen op weg naar de winter dan kun je voer voor ze neerleggen. Egels zijn bijvoorbeeld dol op: Fruit, muesli, pindakaas of hondenbrokken.

4. Behoud kleur in je tuin in de herfst en winter 

De opmars naar de herfst en tenslotte de winter kun je zo fleurig maken als je zelf wil. Zorg dat je een aantal najaarsbloeiers in de tuin of op het balkon hebt staan. Denk hierbij aan: Viooltjes of Chrysanten. Niet alleen bloemen kunnen kleur geven aan je tuin maar ook planten met bessen zoals Vuurdoorn of Bergthee. Uiteraard zijn er dan ook nog de planten met prachtige takken, denk hierbij aan de Kornoelje. Vanaf september krijg je op veel plekken ook weer sierpompoenen in alle soorten en maten, ook dezen misstaan niet mooi gerangschikt op een tafeltje in de tuin of op het balkon. 

5. Snoeien tijdens de herfst

De herfst is ook de tijd bij uitstek om te snoeien. Afhankelijk van planten en bijvoorbeeld heggen je in de tuin hebt staan kun je deze tot wel driekwart weg snoeien. Zo voorkom je dat je tuin verwilderd en bevorder je de groei. Zorg er bij de heg voor dat de bovenkant open is zodat er de hele winter frisse lucht en voldoende daglicht bij kan, om rotting te voorkomen. In de lente zal je zien dat de heg vanzelf weer mooi dicht groeit. Denk eraan: Hoe kouder het is als je gaat snoeien hoe minder nieuwe knoppen je krijgt in het voorjaar. Bij laatbloeiers zoals de rozenstruik kun je alleen uitgebloeide takken wegsnoeien. Terug snoeien doe je pas als de struik helemaal uitgebloeid is.