Kamerplanten

Een grote kamerplant is een echte eyecatcher in de woonkamer. Groen is echter niet alleen gezellig, uit diverse onderzoeken blijkt dat kamerplanten gezond zijn voor lichaam en geest! Creëer dus uw eigen urban jungle met bijvoorbeeld een grote, groene Monstera deliciosa (Gatenplant), een bloeiende Orchidee of een luchtzuiverende Sansevieria (Vrouwentong). Of wat dacht u van een stoere cactus of vetplant? Zijn uw vingers aan de lichtgroene kant, denk dan aan onze mini ecosystemen. Dat zijn plantjes in een afgesloten glazen pot waar u nooit water aan hoeft te geven. Klinkt vreemd, maar het is echt waar! De planten recyclen hierin namelijk de lucht, voedingsstoffen en het water. We hebben meerdere kant-en-klare of voor u op maat gemaakte arrangementen. Kom langs bij de Wilskracht om een passende plant te vinden:

Bekijk ook onze kamerplanten top vijf! Op deze pagina geven we je de nodige tips zodat je extra lang van je kamerplanten kunt genieten.


Kamerplanten trends 2021

Elk jaar zijn er weer meerdere trends op het gebied van kamerplanten te ontdekken. Kamerplanten zijn immers niet meer weg te denken uit de hedendaagse Nederlandse woonkamers. Ze maken onderdeel uit van het interieur en zijn haast een woonaccessoire te noemen. Ook in 2021 zijn er planten die u misschien wat vaker dan andere tegen zult tegenkopen in interieurbladen, woonprogramma's of op Instagramfeeds. Denk bijvoorbeeld aan de volgende plantensoorten:

 • Mooie bladtekeningen
  U bent ze vast al tegengekomen: planten waarvan de bladeren meteen opvielen. Misschien omdat ze stippen of grappige lijnen hadden. In 2021 gaat u dit soort planten steeds vaker zien. Door de opvallende bladeren zijn ze namelijk bijzonder decoratief. Zet ze tegen een onopvallende achtergrond en in een neutrale pot voor een extra groot wow-effect.
 • Gezonde plant
  Het draait bij een zogenaamde gezonde plant om de luchtzuiverende eigenschappen. We kunnen helaas niet in een glazen bol kijken en dus hebben we geen zicht op hoe 2021 zal verlopen. Waarschijnlijk zullen we in 2021 net als in 2020 veel tijd thuis doorbrengen, zowel om te werken als om te ontspannen. Daar hoort een gezonde plant bij! Luchtzuiverende planten als de Calathea, Varen of de Scindapsus verbeteren de luchtvochtigheid en breken schadelijke stoffen af. 
 • Kleurrijke spetters
  Omdat we waarschijnlijk net zo veel tijd thuis doorbrengen als in 2020 mag een vrolijke noot niet ontbreken. Kleurrijke bloeiers maken uw huis in een handomdraai gezellig. Denk bijvoorbeeld aan de Bromelia of de Orchidee. Dat is nog eens een goed idee! Hoe meer kleur, hoe beter. Zet de plant dan ook in een net zo vrolijke pot. Zo knalt deze echt het interieur uit.
 • Groot, groter, grootst
  Een miniplantje is leuk, maar een grote statementplant trekt nét even wat meer de aandacht. Zet 'm in het midden van de kamer zodat er vanuit elke hoek van de plant genoten kan worden. Iets te klein behuisd? Dan kan het ook geen kwaad de plant in een hoekje te zetten. Wel is het leuk om 'm op een verhoging als een krukje of tafeltje te zetten. De Strelitzia of Ficus zijn uitermate geschikt!

Kamerplanten trends 2021 | GroenRijk de Wilskracht Den Haag


Zo geniet u extra lang van uw kamerplanten

1. Voor de groei heeft de kamerplant licht nodig

Planten kunnen niet zonder daglicht, maar de volle zon moet vaak voorkomen worden. Let er op de plant niet te dicht bij het raam staat, want dan kunnen de bladeren verbranden. Cactussen en vetplanten zijn zeer sterk en kunnen vanwege hun herkomst goed in de volle zon staan. Over het algemeen zou gezegd kunnen worden dat planten met een gekleurd blad meer licht nodig hebben dan volledig groene kamerplanten. 

2. Water, denk aan de dosering

Planten hebben water nodig, maar hoeveel is voor iedere plant anders. Geef de kamerplant water als de kluit droog is geworden. Eens in de week is in veel gevallen voldoende. Het beste kunt u de plant water geven op kamertemperatuur. Giet het overige water dat na een uur nog in de sierpot of schotel staat weg, zodoende voorkomt u dat de plant verdrinkt. Tijdens de groei en de bloei in het voorjaar en de zomer moet u de kamerplanten meer water geven dan tijdens de winterperiode.

3. Potgrond die past bij uw kamerplant

Er zijn speciale soorten potgrond die weer passen bij bepaalde plantensoorten. Door hierin een goede keuze te maken, zorgt u ook voor een langere levensduur. Denk hierbij aan speciale potgrond voor Orchideeën en cactussen. Wij verkopen potgrond van onder andere ons eigen merk en Pokon.

4. Plantenvoeding

Om goed te kunnen groeien heeft de plant de juiste voeding nodig. Verse potgrond bevat voeding voor de eerste twee maanden, daarna kunt u bijmesten met kamerplantenvoeding. In ons tuincentrum vindt u universele voeding en speciale voeding. Er bestaan ook tabletjes met langzaam werkende meststoffen. Doe deze eens per jaar in de potgrond van de kamerplant. Het beste is dit in het voorjaar te doen want dan heeft de plant de voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien.

5. Verpotten van kamerplanten

Het voorjaar is de tijd om kamerplanten te verpotten. Het is over het algemeen goed te zien wanneer een plant de pot ontgroeid is en het de plant wat aan vitaliteit ontbreekt. Jonge planten en snelle groeiers moeten zelfs ieder jaar naar een grotere pot verhuizen, minimaal 1 maat groter. Grote kamerplanten die niet veel meer groeien hebben er genoeg aan eens om de twee á drie jaar verpot te worden. Strooi onderin de pot een laagje hydrokorrels, zodat de wortels van de plant niet in water of natte aarde blijven staan. Hiermee voorkomt u rotting in de pot. Vul de pot verder aan met potgrond en u bent klaar!

6. Extra verzorgingstip voor de bloeiende kamerplant

Haal uitgebloeide bloemen uit de kamerplant. Dat spaart energie en het zet de planten aan tot de ontwikkeling van nieuwe bloemen.

Kamerplanten trends 2021 | GroenRijk de Wilskracht Den Haag

Kamerplanten onderzoek NASA

Naast het feit dat kamerplanten sfeer brengen, verbeteren ze de luchtkwaliteit en regelen de luchtvochtigheid in huis. Alle kamerplanten zetten namelijk Co2 om in zuurstof en schone lucht is natuurlijk belangrijk voor de algehele gezondheid! Er zijn echter een aantal planten die met kop en schouders boven de rest uitsteken! Die kamerplanten zuiveren zelfs 70% tot 80% van de giftige stoffen uit de lucht! Deze luchtzuiverende planten doen dit door de huidmondjes in hun bladeren: hierdoor kan de plant ademen en giftige stoffen omzetten in goede.

Bezoek onze kamerplanten afdeling

Op onze kamerplantenafdeling vindt u een groot assortiment kamerplanten, bloempotten voor binnen en buiten, gieters, plantenspuiten, potgrond en plantenvoeding. Deze kamerplanten  kopen wij in direct bij de kweker en op de veiling, daardoor zijn ze van hoge kwaliteit en voor een scherpe prijs te koop. Kies een van onderstaande categorieën om meer te lezen over ons assortiment.

Bekijk onze openingstijden